Foto: Länsstyrelsen Östergötland | Pontus Lundahl/TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Nu blir prinsessan Estelles armband komplett

Publicerad

Lördagen den 23 februari fyller Estelle – prinsessa och hertiginna av Östergötland – sju år. Då blir det armband som hon fick i gåva av östgötarna när hon fyllde ett år komplett.

Den avslutande presenten är en berlock i 18 karats guld som föreställer ett asklöv, skapat av den östgötska guldsmeden och konstnären Margareth Sandström.

Estelle har tidigare år fått berlocker föreställande de östgötska landskapssymbolerna svan, gädda, kantkremla, vattenstjärna och läderbagge. Sviten avslutas nu alltså med landskapsträdet ask. Själva armbandet länkas samman av Östergötlands landskapsblomma – en blåklint.

Östergötlands största träd är en ask på Djursö i Sankt Annas skärgård, enligt en rapport från Länsstyrelsen. Trädet lär vara den största asken i landet och mäter 997 centimeter i omkrets.

Asklövet. Foto: Per Åhlin/Länsstyrelsen Östergötland
En ettårig prinsessa och det armband som hon fick i gåva av östgötarna.
Ur arkivet (maj 2014): Prinsessan Estelle inviger Sagostigen vid Naturum Tåkern

Ask (Fraxinus excelsior)

Visa
  • Stort lövträd i familjen syrenväxter.
  • Är ett s k ädellövträd.
  • Kan bli upp till 250 år gamla i Sverige.

Källa: Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer