Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Christer Segerstéen (M), kommunalråd i Kisa, ser fram emot en säkrare elförsörjning. Foto: SVt/ Mikko Lindskog// Google

Ny elledning byggs till Kisa

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har Kisa fått sin el via en enda ledning. Nu ska elförsörjningen bli säkrare när en till ledning byggs.

Arbetet med att få till ytterligare en matning av el började redan 2007-2008. Efter en 14 år lång process är det nu dags för Eon att börja bygga en ledning till.

– Hela området får ökad kapacitet. Det blir ett väldigt mycket stabilare nät med högre kapacitet, säger Björn Persson på Eon.

Dagens ledning, på 130 kV, går från Åtvidaberg till Kisa och kommer även i fortsättningen att vara huvudmatningen. Den nya ledningen byggs söderut från Kisa via Horn, Gullringen och Södra Vi fram till Vimmerby.

Börjar med transformatorstationerna

Måndag 15 november är det officiella startdatumet på bygget, som inleds med att transformatorstationer byggs om. Själva ledningsbygget kommer att påbörjas under andra kvartalet 2022.

Idag är Kisa beroende av en enda matning av elektricitet. Om något händer denna enda ledning så blir Kisa utan el. Det kan vara när ledningen behöver underhållas, men har också inträffat vid en brand då brandbefälet blev tvingad att beordra avstängning av strömmen.

Byggs ovan mark

Bygget av den nya ledningen har varit omdiskuterat. Markägare har haft synpunkter och även kommunen har tidigare varit emot ledningen, som kommer att byggas på konventionellt sätt ovan mark.

Att man inte gräver ner ledningen beror på geografin. Enligt Eon är området är så pass kuperat att det skulle behövts omfattande sprängarbeten för att få ner ledningen.

Vad betyder den nya elledningen för Vimmerby? Ola Gustafsson (KD), ordförande i Samhällsbyggnadsutskottet i Vimmerby, svarar på frågan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vad betyder den nya elledningen för Vimmerby? Ola Gustafsson (KD), ordförande i Samhällsbyggnadsutskottet i Vimmerby, svarar på frågan. Foto: SVT/ Mikko Lindskog

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kinda

Mer i ämnet