92-åriga Mary Andersson och hennes dotter Barbro Karlsson-Skärlund. Foto: SVT

Nu får 92-åriga Mary äntligen en plats på äldreboende

Uppdaterad
Publicerad
Vårt reportage om 92-åriga Mary Andersson i Norrköping och hennes kamp för en plats på äldreboende väckte reaktioner och politisk debatt. I går fick hon det positiva besked som hon så länge väntat på.

– Jo, biståndshandläggaren ringde igår och sa att mamma fått sin ansökan beviljad. Det känns skönt, det har varit en plåga. Vi ansökte om en plats i oktober förra året och sedan fick vi överklaga i domstol, säger Barbro Karlsson-Skärlund.

Tror du att uppmärksamheten i media gjorde att det blev snabbare hanterat?

– Att politikerna satt blåslampa i ärendet, det vet jag med säkerhet. Men om det påverkar biståndshandläggarnas arbete, det vet jag inte.

LÄS MER: ”Jag vill in på ett äldreboende, jag tänker på det varje dag”

Vill helst bo kvar i Lindö

Nu har kommunen tre månader på sig att ordna en plats till Mary.

Var vill din mamma bo?

– Hon har önskat här i Lindö i första hand, men kan också tänka sig boendet på Nils Åbergs gata som ligger borta åt Klockaretorpet till, säger Barbro Karlsson-Skärlund.

”Jag vill in på äldreboende”

Förra året fick 92-åriga Mary Andersson en stroke som förändrade hennes hälsotillstånd dramatiskt. Halva kroppen hängde inte med längre och orden vill inte riktigt komma ut som de skulle. Hon och dottern tyckte inte längre att endast hemtjänst räckte till.

– Att sitta ensam och ha ont i halva kroppen så här… Jag vill in på äldreboende. Jag tänker på det varje dag, sa Mary i ett reportage som SVT Nyheter Öst gjorde i slutet av april.

Överklagade till domstol

Enligt kommunens beslut, som kom i december, klarade sig Mary bra med hemtjänst. Mary och Barbro överklagade beslutet till domstol. I den första instansen, Förvaltningsrätten, fick kommunen rätt och ärendet överklagades till Kammarrätten.

Men nu när Mary beviljats en plats så finns det därmed inget ärende för Kammarrätten att ta upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet