Arbetet i Reijmyre glasbruk går på högvarv. Foto: SVT

Nu får glasbruket i Reijmyre en tredje ugn

Publicerad

Kunderna har blivit så många att Reijmyre glasbruk behöver en tredje ugn. För att möta efterfrågan har en gammal ugn renoverats.

– Det är bra för det ger oss större flexibilitet, säger produktionschefen Ulf Engstrand.

I dagens två ugnar har man samtidigt kunna tillverka produkter av ofärgat glas i den ena och färgat glas i den andra. Med en tredje ugn kommer man kunna jobba med två olika färger och ofärgat glas på samma gång.

Dagens stora efterfrågan har gjort att leveranstiderna, framförallt till kunder i webbutiken, stundtals har blivit längre än önskat.

Kostar hundratusentals kronor

Den tredje ugnen har funnits i lokalerna tidigare, men renoverats. Även om det rör sig om en renovering låter det nästan som en nybyggnation, när Engstrand beskriver det. Nytt golv i ugnen behövdes, väggarna har murats om, övergång mellan väggar och ugnens tak är nygjort liksom det välvda taket.

Investeringen i en till ugn hamnar någonstans runt 600 000 kronor, men med tanke på efterfrågan så tror man att det betalar sig.

– Tidigare har man väl resonerat att man inte haft råd att starta en ugn till, nu har vi inte råd att inte starta en ugn, säger Ulf Engstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.