Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Eleonora Marsfjell är initiativtagare till en sameförening i Östergötland. Hör henne berätta om tankarna bakom bildandet. Foto: SVT

Nu finns föreningen för samer i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det val till sametinget. Många samer bor utanför Sápmi och Eleonora Marsfjell i Mogata har startat en förening för samer som bor i Östergötland.

– Jag tycker det är viktigt att visa att det finns samer över hela Sverige, säger Eleonora Marsfjell, som från början kommer från Trångsviken väster om Östersund. I dag bor hon i Mogata utanför Söderköping.

Allt började med en grupp i sociala medier. Snabbt blev det fler intresserade och just nu håller det på att bildas en sameförening i Östergötland. Intresset sträcker sig också utanför länets gränser.

Spridda över landet

Så fort det talas om samer i svensk media så blir det bilder från norra Sverige och bilder från rennäringen. Kanske vore det mer riktigt att visa bilder från en vanlig mellanstor svensk stad. De flesta samer bor nämligen inte norrut i landet, utan är utspridda över hela landet.

Att ha en förening kan vara viktigt för tillhörigheten, tror Eleonora Marsfjell.

– Det är viktigt att ha den här gemenskapen när man bor utanför Sápmi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Söderköping

Mer i ämnet