Nu finns vaccin mot hästsjukdomen kvarka

Uppdaterad
Publicerad

Att det finns vaccin mot kvarka, som drabbar hästar, mottas med glädje i ridvärlden. Att vaccinera alla hästar i ett stort stall kan dock bli dyrt.

Larm om utbrott av kvarka framkallar oftast oro hos hästägare. Sjukdomen är mycket smittsam och angriper hästarnas luftvägar. En del hästar får något som kan liknas vid en vanlig förkylning medan andra får svullna lymfknutor och bölder. Nu finns det ett motmedel i form av vaccin.

– Det är jättebra. Bara det att hästarna inte blir så sjuka som de kan bli av kvarka är ju en stor fördel, säger Malin Hansson, stallchef och ridlärare på Smedstad ridsportcenter i Linköping.

Precis som med människor och vaccin mot covid så kan individer fortfarande sprida smittan vidare.

Häst fick sättas i karantän

Smedstad ridsportcenter har lyckligtvis inte haft några stora utbrott av kvarka. En häst som kom till stallet från utlandet hade kvarka, men det upptäcktes så tidigt att den direkt fick gå till de karantänstallar som anläggningen har. Om smittan skulle sprida sig i stallet skulle det få stora ekonomiska konsekvenser.

– Det är vi ju livrädda för. Det går inte att få in helt enkelt, säger Malin Hansson.

Tvekan inför kostnaden

Att vaccinera är trots detta inte helt självklart. På Smedstad finns runt 70 hästar och vaccination kan bli dyrt. Varje vaccination kan kosta runt 500 kronor.

– Det är väl bara att vänta och se vad vaccinet ger och vilken kostnad det är så klart, avslutar Malin Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.