Trafikpolisen Dennis Örnborg berättar om vad det innebär att kunna ge böter direkt på plats. Foto: SVT

Facit: Så många blev bötfällda för rattsurfning första månaden

Publicerad

Det var den 1 februari som det blev olagligt att hålla mobilen i handen medan du kör bil eller annat fordon. Från 1 oktober har du också kunnat få böter direkt på plats. I polisregion öst har det lett till drygt 70 utdelade böter.

Innan så har polisen varit tvungna att hålla ett kort förhör för att sedan skriva en anmälan som åklagare skulle ta vidare.

Med det nya arbetssättet minskas mängden pappersarbete som polisen måste göra.

– Förut fick vi ta uppgifter för en anmälan. Rent administrativt så tar det lite längre än att skriva ut en böteslapp på platsen, säger trafikpolisen Dennis Örnborg.

Böter på 1500 kronor

Under första månaden har totalt 73 stycken böter delats ut i polisregion öst. 24 i Östergötland, 11 i Södermanland och 38 i Jönköpings län.

Böterna på 1500 kronor är inte allt för avskräckande tror trafikpolisen Dennis Örnborg.

Även om det nya tillvägagångssättet mest kanske hjälper polisen i deras arbete så finns ändå förhoppningen att fler ska lägga undan mobiltelefonen i bilen.

– Den tar fokus från vägen och då lämnar du över körningen till slumpen. Det kan få väldigt tråkiga konsekvenser, säger Dennis Örnborg.

Svarar du i mobilen när du kör?

Svarar du i mobilen när du kör bil? Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer