Myggfällor hänger nu i Kättingeskogarna. Martina Gyllander visar en tavla från sommaren 2012 när hon samlade myggor för att visa på myggplågan. Foto: SVT

Nu kartläggs myggplågan i Kättinge

Uppdaterad
Publicerad

I Kättinge på Vikbolandet har mygg förstört semestern för många flera somrar. Nu har kommunen tagit tag i myggplågan och inventerar dem för att se vilka åtgärder som skulle kunna vidtas.

– Hade jag vetat att det var så mycket mygg hade jag aldrig flyttat hit, säger Kättingebon Martina Gyllander.

Hon flyttade till Kättinge med sin familj 2004. De trivs jättebra, om det inte hade varit för myggen.

– Folk vill ju inte ens komma och hälsa på. De säger ”kom till oss istället”. Ska man vara utomhus är det full mundering med myggmedel, heltäckande kläder och mygghatt som gäller, säger Martina och klappar sin hund som också plågas av myggen.

Hitills i år har det dock inte varit så mycket mygg.

– Peppar, peppar. Hoppas vi får en myggfri sommmar, säger Martina och tar fram en tavla.

En tavla som är en cenimeter tjock, sprängfylld med myggor som de samlade in sommren 2012.

– Vi fick ta en sked och pressa ner myggen för att de skulle få plats. Alltså, det är så mycket mygg att barnen inte ens kan vara ute på rasterna.

Klagan har haft effekt

Efter flera års klagande från Kättingeborna har nu Norrköpings kommun tagit tag i saken. Hela sommaren kommer de samla in mygg för att dokumentera problemet.

– Vi gör det för att folk har klagat, nu gäller det att bevisa att myggplågan är ett faktum, säger Per Liberg från Bygg- och miljökontoret som har till uppgift att samla in myggorna. 

Myggfällan är en väl genomtänkt sak som tagits fram av Biologisk myggkontroll. För att locka de små rackarna till fällan använder de sig av kolsyreis – alltså koldioxid i fast form.

– Din utandningsluft är ju koldioxid som myggorna lockas av, säger Per Liberg.  

Jag trodde de gillar blod?

– Jo, det gör de ju, men de går på utandningsluften för att hitta till dig. Du är ju köttbullen för dem kan man säga. Kolsyreisen gör att de på kilometeravstånd känner var köttbullen finns. Men här får de ingen köttbulle, utan hamnar i fällan istället.

Blygsam fångst

Vi lämnar myggfällorna och Kättingeskogarna och kommer ut dagen efter för att se om några har fastnat i fällan.

– En, två, tre, fyra, fem... Det ser inte ut att vara så jättemånga i. Men om det hade regnat så hade det nog varit fler, konstaterar Per Liberg.

Han tar ner nätet på fällan och lägger myggen i en kylväska. Nu ska de in till kontoret för att räknas och sedan skickas till det företag som jobbar med myggbekämpning kring Dalälven.

– Vi artbestämmer dem och ser om det är översvämmningsmyggor. De som ställer till det kring Dalälven, säger Martina Schäfer på Biologisk myggkontroll i Gysinge.

Företaget ska sedan ta fram förslag på åtgärder och lämna över till kommunen.

– Det kan vara biologisk bekämpning, att man sprider bekämpningsmedel med hjälp av helikopter, eller att man ändrar i hydrologin, säger Martina Schäfer.

Beslut kan dröja flera år

Men ett besked kan dröja. Kanske behöver de samla in myggor flera år för att veta vilken åtgärd som skulle kunna bli aktuell.

Martina Gyllander vet dock redan nu vad hon tycker borde göras.

– Bekämpa, bomba! Som de gör vid Dalälven. Folk har flyttat härifrån på grund av myggen.

Men du är kvar!

– Ja, jag blir nog kvar trots myggen.

Se tv-inslag ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.