Nu ska stränderna på Gotland städas från skäp. Foto: Veronica Gardell/SVT

Nu räddas Gotlands stränder från plast

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen arrangeras den Nordiska kusträddardagen av stiftelsen Håll Sverige Rent och deras nordiska systerorganisationer.

Under dagen uppmans allmänheten att plocka skräp längs kusterna. För den som inte vill städa på egen hand så finns det evenemang arrangerade längs kusten. På Gotland ordnas strandstädning vid Koviks fiskeläge.

– 47 personer har hittills anmält intresse dit, säger Johanna Ragnartz vd på Håll Sverige Rent.

Det är andra året som arrangemanget ordnas och förra gången deltog totalt 40 000 personer. I år hoppas man på rekorduppslutning.

– I år är målet 60 000 kusträddare, säger Johanna Ragnartz.

Fakta: Skräpet på våra stränder

Mellan 4,8 och 12,7 miljoner ton plastavfall och plastskräp från land beräknas hamna i haven varje år.

Plast som hamnat i havet försvinner inte. Skärpet fragmenteras i stället till mindre och mindre bitar som så småningom blir mikroplast som finns kvar i haven i hundratals eller kanske tusentals år.

Det vanligaste skräpet är plastbitar som inte går att identifiera, följt av fimpar, plastpåsar och förpackningar från godis, glass och snabbmat.

Vid Nordiska kusträddardagen i fjol uppmättes över 25 000 skräpföremål per 100 meter på en strand i Bohuslän.

Källa: Håll Sverige Rent (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.