Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nu ska byggena kopplas upp

Publicerad

Linköpings universitet och Luleå tekniska universitet startar nu projektet Uppkopplad byggplats ihop med företag inom bygg- och telekom. Tanken är att med hjälp av digital teknik effektivisera den svenska byggsektorn.

Till nästa sommar kommer minst fyra byggplatser att kopplas upp och där ska de medverkande aktörerna testa och utvärdera tekniken.

– Det långsiktiga målet är att skapa den smarta, uppkopplade byggplatsen med tillhörande smarta försörjningskedjor. Byggbranschen får ett tekniskt språng genom att vi tillsammans utvecklar digitala arbetsmetoder, mer automatiserad produktion, effektivare logistik och mer integrerad planering, säger Martin Rudberg, professor i bygglogistik vid Linköpings universitet och projektledare för Uppkopplad byggplats, i ett uttalande.

Ska hitta många lösningar

Projektet ska hjälpa till att göra byggtiderna kortare och öka produktiviteten, samt minska kostnaderna, säkerhetsriskerna och klimatpåverkan i byggsektorn.

– Vi hoppas också på att locka nya aktörer till byggbranschen som kan bidra till att driva den digitala utvecklingen och skapa förutsättningar för nya affärsmodeller som ger ökad lönsamhet för de aktörer som är verksamma inom byggbranschen, säger Martin Rudberg.

Uppkopplad byggplats har en projektbudget på cirka 43 miljoner kronor och ska pågå i tre år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer