Inte bara lamm – kött från vuxna tackor går också utmärkt att äta på restaurang. Bara man vet hur man bäst tillagar det. Foto: SVT

Nu ska det ”gamla” köttet få bättre status

Uppdaterad
Publicerad

Lammkött är en traditionell gotländsk produkt. Men i restaurangköket på Wisbygymnasiet så lär sig kockar och lammproducenter att tillaga kött från vuxna tackor, något som hittills inte varit alltför efterfrågat hos restaurangerna.

– Jag skulle vilja säga att det är mer smak på det här köttet, säger Sussi Redig, lammproducent på Gotland.

Under två dagar hålls en  work-shop som anordnas av Gotland grönt centrum tillsammans med forskare från Grythyttan som är en del av Örebro universitet. Tanken är att bättre ta tillvara de djur som föds upp.

Gotland

”Fantastiskt kött”

– Slakteriet upplever ingen efterfrågan på det. Det är ett fantastiskt kött. Grejen är bara att vi måste veta hur man använder det, säegr Susanne Welin-Berger, projektledare hos Gotland grönt centrum.

– När jag växte upp fick jag höra att man kan inte äta lamm för det smakar kofta. Och du har ju närmare den här ”kofta”-smaken i äldre djur. Men man har potential att göra någonting bra av det om man använder det på rätt sätt, säger Fredrik Torppa, köksmästare på värdshuset Lingården i Visby.

Mer om detta och om kött från mjölkkor i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet