Carl Hamilton, skärgårdsutvecklare i Östergötland. Foto: Privat och Björn Larsson Rosvall / TT

Nu ska skräpet bort från stränderna

Publicerad

Söderköping och Valdemarsvik deltar för fjärde året i rad i projektet Ren Ostkust. Kommunerna ska tillsammans med privatpersoner plocka bort skräp från kust och stränder. Förra året samlades drygt 1,6 ton in. Nytt för i år är appen Ren Ostkust som ersätter Strandstädarkartan.

– Idén med appen är att folk kan anmäla var de städat och då kan andra städa på andra platser, säger skärgårdsutvecklaren Carl Hamilton, till SVT Nyheter Öst.

Valdemarsvik har sex feriearbetare som arbetar med skräpplockningen och Söderköping ungefär lika många. Det skräp allmänheten plockar upp kan markeras i appen. Det ska sedan hämtas av den kommunala renhållningen.

Valdemarsvik

Viktigt få bort plast

Östgötakommunerna fokuserar i år på städning av kommunala badplatser, annan offentlig mark och naturreservat. Det vanligaste skräp som samlas in är fimpar, snuspåsar, och plastflaskor.

– Vi är ändå lyckligt lottade jämfört med västkusten där det blåser in mycket skräp från havet. Det är viktigt att få bort plasten, för i havet omvandlas den till mikroplast som tas upp av djur, även musslor. Den kan till och med bli till nanoplast och den har man återfunnit i blodomloppet på levande organismer.

För allmänhetens del startar projektet nu och håller på september ut.

I videon nedan berättar Carl Hamilton mer om varför det är viktigt att på bort plasten från stränderna:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valdemarsvik

Mer i ämnet