De huvudåtalade ska ha sålt rätta svar till högskoleprovet och tjänat miljontals kronor. Foto: TT/SVT

Misstänkt provfuskare: ”Hörde en krasch i örat”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen fortsatte rättegången i Linköpings tingsrätt mot de som misstänks vara inblandade i det organiserade fusket med högskoleprovet. Sammanlagt har 31 personer åtalats.

Det var i samband med vårens högskoleprov den 14 april, som Ekobrottsmyndigheten och Polisen gjorde ett större tillslag på flera platser i Sverige, däribland mot en lägenhet i Norrköping som ska ha fungerat som sambandscentral. Tre personer greps i lägenheten och ytterligare en person greps samtidigt på en skola i Norrköping där han ska ha agerat provledare under högskoleprovet. I somras greps en femte misstänkt från Skåne.

Högskoleprovsfusket

Under utredningens gång har fler personer delgivits misstanke om brott. Fusket misstänks ha pågått i flera år och ska ha omsatt stora summor.

– Skatteverket har bedömt att verksamheten har omsatt 12,7 miljoner kronor, säger förundersökningsledare och kammaråklagare Anna Lander.

Här är huvudpersonerna:

  • En 26-årig man från Norrköping, som åtalas för flera fall av medhjälp till osann försäkran, grovt brott, samt grovt penningtvättsbrott, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.
  • En 23-årig man från Norrköping åtalas för flera fall av medhjälp till osann försäkran, grovt brott, samt grovt penningtvättsbrott, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.
  • En 56-årig man från Norrköping åtalas för flera fall av medhjälp till osann försäkran.
  • En 21-årig man från Lund åtalas för flera fall av medhjälp till osann försäkran, grovt brott, samt penningtvättsbrott, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.
  • Ytterligare en 26-årig man från Norrköping åtalas för flera fall av medhjälp till osann försäkran.

De fem männen misstänks bland annat för att ha försett fuskarna med teknisk utrustning för att de skulle kunna ta emot svaren under själva provet.

Även tre kvinnor är åtalade för grovt penningstvättbrott. Två av dem genom att de misstänks ha hämtat pengar ur förvaringsboxar på centralstationerna i Malmö, Stockholm, Göteborg, Norrköping och Lund.

Ytterligare 23 personer åtalas för att ha fuskat under provet.

Rättegången är planerad att pågå i 20 dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet