Foto: SVTVisa alla (12)
Visa alla (12)

Nu strömmar spelfigurerna in i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Kostymer, spel och tävlingar – nu är NärCon sommaren 2016 igång i Linköping. Tusentals deltagare väntas strömma in i stan och på lördag sänder SVT nordiska mästerskapen live i SVT1.

På torsdagmorgonen öppnades sommarens spel- och cosplayfest NärCon på Linköpings campusområde. Förväntningarna är stora från arrangörerna som har satsat en hel del på att utveckla miljöerna på och kring festivalområdet med dekorationer och statyer.

– Jag ser fram emot att se hur besökarna reagerar på det här, säger projekledaren Samuel Anlér.

Fler besökare varje år

Han förväntar sig att antalet besökare landar någonstans kring 8 500 besökare i år, något fler än tidigare eftersom besöksantalet ökar hela tiden. NärCon är ett populärt evenemang. Samuel Anlér tror att många faktorer ligger till grund för populariteten, som att intresset för spel, Youtube och cosplay stadigt ökar. Men också arrangörernas vilja att utveckla och förändra spelfesten i Linköping.

– Vi har ansträngt oss för att anpassa evenemanget efter dem som kommer hit, säger han.

Höjdpunkten under de fyra dagar evenemanget pågår är helgens nordiska mästerskap i cosplay där 13 deltagare har kvalat in från alla Nordens länder. Tävlingen är den största i sitt slag i norra Europa och intresset för att delta ökar varje år.

SVT kommer att följa NärCon med livesändningar. Se mer här

Kval till VM

Annat som sker under NärCon är till exempel tävling för nybörjare, matfestival och inte minst VM-kval i Counter-Strike där vinnaren får resa till världsmästerskapen i Jakarta och tävla om prissumman 54 000 dollar.

Cosplay innebär att man klär ut sig och spelar karaktärer i serier, filmer eller spel. Gestaltningen av figurens karaktär är en viktig komponent.

Namnet på fenomenet kommer från uttrycket costume play.

Utstyrslarna är ofta handgjorda och hantverksskickligheten bedöms också vid tävlingar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Närcon Sommar 2016

Mer i ämnet