Foto: TT/Trafikverket.

Nu svarar Trafikverket på interna kritiken

Uppdaterad
Publicerad

I en intern revisonsrapport varnas det för både säkerhetsrisker och arbetsmiljö för medarbetare då 1000-tals dokument begärs ut i Ostlänksprojektet. Trafikverket svarar nu att man planerar åtgärder.

– Vi gör en genomgång av vilken säkerhetsklass olika roller ska ha och vilken information som ska klassas. Det handlar om datasamordnare och administratörer. Vi utreder och kommer att analysera det här. Det ska vara klart den 30:e april, säger Maria Mauritzon, kommunikationsansvarig för Ostlänken.

Varför gjordes inte det tidigare?

– Vi har ett aktivt säkerhetsarbete på Ostlänken. I samband med den säkerhetspolitiska utvecklingen och tillsammans med den uppdaterade säkerhetsskyddslagsstiftningen som kom den förste april 2019 har vi sett ett behov av att säkerhetsklassa fler roller än tidigare, säger Maria Mauritzon.

Revisorerna flaggar också för att flera medarbetare sjukskrivit sig på grund av arbetsbördan då en omfattande mängd allmänna handlingar begärs ut.

– Det är klart att det påverkar när enskilda begär ut tusentals dokument, båda för projektets framfart och för ekonomin. Men vi tittar på hur vi kan fullgöra vår uppgift och lämna ut på en rimlig nivå på ett korrekt och hållbart sätt. En del av handlingarna får inte lämnas ut på grund av säkerhetsskäl för landet, säger Maria Mauritzon. 

Internrevisionen ansåg även att kostnaderna avseende fika vid en konferens var dyr.

– Jag vill poängtera att vi generellt har en väldigt restriktiv hållning inom Trafikverket. Det är ett tillfälle som de pekat på, säger Maria Mauritzon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ostlänken

Mer i ämnet