Foto: SVT

Nu vräker Gruber EU-migranterna

Uppdaterad
Publicerad

Motala kommun kräver att Thomas Gruber stänger hela fastigheten. Nu ser han ingen annan utväg än att vräka sina hyresgäster.

– De får en natt till. Sedan stänger jag av elen och vattnet, säger han.

Konflikten mellan fastighetsägaren Thomas Gruber och Motala kommun har pågått i flera år. Nu senast har kommunen hotat med ett vite på 300.000 kronor om inte Gruber stänger hela fastigheten i Fivelstad, där omkring 60 personer bor. De flesta är EU-migranter. 

”De är bestörta”

Varken själva huvudbyggnaden eller husvagnarna och skjulen omkring får användas som bostäder. Det står i ett beslut där kommunen gav Gruber tio dagar för att åtgärda situationen. Nu har tio dagar gått och Thomas Gruber har motvilligt gått med på kommunens krav.

– Jag försöker prata med alla som bor här och berättar att de måste flytta. Jag har inte fått tag på alla än, men ikväll kommer alla att få veta, säger han. 

Hur har de reagerat?

– De är bestörta förstås och vet inte vart de ska ta vägen. De flesta har bott här i 2-3 år nu. Många är barn, säger Thomas Gruber.

Han är trött och uppgiven.

– Ja, jag är matt. Det är omänskligt det som kommuen håller på med. Det är bedrövligt, säger han.

”Kommunen gör det lätt för sig”

– Det vore skillnad om de här människorna skulle fara illa, men de trivs ju med sin tillvaro. Jag tycker att kommunen gör det lätt för sig genom att bara stänga fastigheten. Det här är människor som lever på ett annat sätt än vad vi gör, med kanske en lite annan syn på renhållning, säger han.

Nu ger han hyresgästerna en natt till.  Imorgon måste de flytta.

– Jag stänger av elen och vattnet. Då blir det inte så lätt att bo kvar, säger han.

Det tycks som att Gruber nu är på väg att ge upp den utdragna kampen mot kommunen.

– Under hösten kommer jag att sälja av alla mina fastigheter. Jag har bland annat kontakt med ett MC-gäng, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer