Trafikplats Bråvalla ska ligga i höjd med Fiskeby. Foto: SVT

Ny anslutning från E4 till Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Idag undertecknades avtalet mellan kommunen och Svevia för bygget av en ny av- och påfart från E4 till Norrköping – trafikplats Bråvalla. Nu kan byggstart ske planenligt i oktober.

Tanken är att den nya av- och påfarten bland annat ska minska den tunga trafiken genom Norrköping.

– Det känns väldigt bra att vi snart kommer igång med bygget av Norrköpings nya trafikplats. Det är viktigt att skapa en av- och påfart till E4 för att kunna utveckla verksamhetsområdet Bråvalla, vilket vi ser ett behov av, säger Karin Jonsson (C ), kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden, i ett uttalande till pressen.

Norrköping

Förutom av- och påfarterna till E4 så kommer det byggas cirkulationsplatser, en parallell gång- och cykelväg längs med Fiskebyvägen, samt en ny anslutning till Kabelvägen. Det kommunala VA-bolaget Nodra kommer också passa på att byta ut VA-ledningar i de berörda områdena.

Ger mer trafik i området

Den nya trafikplatsen förväntas ge mer trafik på Fiskebyvägen, vilket kommer påverka det närliggande bostadsområdet Pryssgården.

– Totalt sett blir det en förbättring av logistiken när exempelvis tung trafik inte behöver köra igenom andra delar av Norrköping för att nå Bråvalla och Fiskeby. Samtidigt leder det till en ökad påverkan i området och vi förstår om det upplevs som negativt av de som bor där. Målet är att detta ska bli så bra som möjligt för samtliga berörda, därför inkluderar planerna bland annat även bullerplank längs Fiskebyvägen mot Pryssgården, säger Karin Jonsson.

Trafikplats Bråvalla beräknas kosta 140 miljoner kronor och stå färdig under våren/sommaren 2021.

Foto: Norrköpings kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet