Foto: TT

Ny app ska ge äldre bättre livskvalitet

Publicerad

Linköpings kommun har tagit fram en ny app som ska göra det möjligt att samla personliga levnadsberättelser för varje enskild individ inom äldreomsorgen.

– Vi behöver ta vara på den nya teknikens möjligheter till att ge äldre ett bättre liv. Med den här appen kan vi se till att exempelvis personer med demensproblematik kan påminnas om sin favoritmusik, stimulera deras minne genom att titta på gamla semesterbilder och underlätta att berättelsen om deras liv förs över till deras barnbarn eller barnbarnsbarn när de själva kanske är mer oförmögna att berätta om det, säger Mikael Sanfridson (S), äldrenämndens ordförande, i ett uttalande.

Initiativtagare till appen är, förutom kommunens omsorgskontor, Lärcenter för god demensvård och Vardaga. Linköpingsföretaget Indentive har varit ansvariga för utveckling och programmering.

Appen lanseras i höst och ett par utvalda verksamheter kommer att få prova det nya arbetssättet innan det sedan sprids till alla särskilda boenden i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.