”När det gäller demenssjukdom pratar vi mest om den slutna vården – och med vårdpersonal. Jag skulle önska att vi pratade mer om vardagslivet för personer med en demenssjukdom – och att vi frågade personer med demenssjukdom vad de behöver”, säger Elzana Odzakovic som är forskare vid Linköpings universitet. Foto: SVT

Ny avhandling: Många med demensdiagnos saknar stöd

Uppdaterad
Publicerad

En ny avhandling visar att många lever med demenssjukdom utan att få en diagnos. Många bor också ensamma utan stöd i vardagen. – Bara 14 procent med demensdiagnos hade daglig verksamhet. Det är förbluffande siffror, säger forskaren Elzana Odzakovic vid Linköpings universitet.

När man pratar om demens så handlar det ofta om vård och demensboenden, anser forskaren Elzana Odzakovic.

Hon har skrivit en avhandling om demensjukdom vid Linköpings universitet som nyligen presenterades där personer i Östergötland, Västerbotten och Stockholms län ingår.

De flesta bor själva

– Studien visar att det bara är 28 procent av dem som har en demenssjukdom som bor på ett särskilt boende. Ändå pratar vi mest om den slutna vården. Jag hoppas att den här avhandlingen ska leda till att vi pratar mer om vardagslivet för personer med demens.

I studien har Elzana Odzakovic bland annat intervjuat personer som har en demenssjukdom. Många känner sig väldigt ensamma, berättar hon.

– Många vågar inte berätta att de har en demenssjukdom för att de är rädda att andra ska ha förutfattade meningar om dem då, säger Elzana Odzakovic.

Bättre socialt nätverk i England

Hon har även jämfört det sociala nätverket för personer med en demenssjukdom i några olika länder.

– I England och Skottland fanns det fler volontärorganisationer och man hamnade i en annan social kontext än i Sverige. I Sverige fanns det inte så många sociala mötesplatser.

Stor underdiagnostisering

Studien visar att demens är en dold sjukdom och att det finns stora skillnader mellan olika län.

– I Västerbotten så var det en högre andel som hade demensdiagnos än i Östergötland och Stockholm. Det betyder ju att man har andra arbetssätt för att hitta personer med demens i Västerbotten, säger Elzana Odzakovic.

Hon blev också förvånad över att så få med en registrerad demensdiagnos hade dagverksamhet.

Hör mer om resultaten i studien i videon här ovanför – och vad forskaren hoppas att den ska leda till.

Här kan du ta del av hela avhandlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.