Chefsåklagare Torsten Angervåg Foto: Bertil Ericson / TT

Ny bevisning mot Esmeraldas mamma: ”Uppsåtligt dödande”

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av ny bevisning hoppas chefsåklagare Torsten Angervåg nu att Esmeraldas mamma ska dömas för mord eller dråp i hovrätten.

Det var i somras som Esmeraldas mamma dömdes till fängelse i ett år och nio månader för grovt vållande till annans död och narkotikabrott. Domen överklagades sedan av båda parter. Nu har åklagaren påkallat ny bevisning. Det handlar framför allt om nya vittnesuppgifter från två överläkare. Det var NT.se först att rapportera om.

– Den muntliga bevisningen består av två läkare som har särskild erfarenhet av barnkirurgi och att hantera prov som rör den här typen av narkotikaklassade substanser som hittades i barnet. Genom det ena förhöret ska man kunna visa att det inte är sannolikt att flickan blivit kontaminerad. Slutsatsen är att flickan måste fått substanserna via mat eller dryck och att det är en vuxen person, den nu åtalade, som är ansvarig, säger Torsten Angervåg till SVT Nyheter Öst.

Treåriga Esmeraldas död

”Borde räcka för att ändra domen”

I bevisningen ingår även utdrag av bitcointransaktioner till en nätsida där man kan köpa droger.

– Man ska aldrig ta ut något i förväg men jag anser att den bevisning som fördes i tingsrätten var stark, men den räckte inte. Genom de här nya vittnesförhören tycker jag man kommit med ytterligare starkare bevisning som borde räcka för att hovrätten ska ändra domen till uppsåtligt dödande, alltså antingen mord eller dråp, säger Torsten Angervåg.

Svårigheten i att bevisa att det är just Esmeraldas mamma som är skyldig, och inte den nu döda pappan, består dock. Hör Torsten Angervåg berätta mer om det i klippet ovan.

”Delar inte åklagarens åsikt”

SVT Nyheter Öst har varit i kontakt med mammans advokat, Emelie Righammar.

– Jag har tagit del av den bevisningen som åklagaren åberopar. Vi delar inte åklagarens åsikt om de nya bevisens värde, säger Emelie Righammar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet