Fotografen Karl Melander ger ut en bok med sina bilder från Almedalsveckan. Foto: SVT

Ny bok visar Almedalsveckan i bilder

Uppdaterad
Publicerad

I år är det 50 år sedan Olof Palme talade i Almedalen 1968. Det blev starten till dagens politikervecka. Fotografen Karl Melander har dokumenterat evenemanget under många år. Nu ger han ut en bok med sina bilder.

– Det är så många beslut som fattats i Almedalen och det tror jag inte att så många har förstått – att almedalen har varit en väldigt viktig del av den svenska politiken. Det finns ju partiledare som har förlorat val här och det finns de som har vunnit val här. Det finns nya tankar som har fötts, och det tror jag handlar om den ytan som finns här som tillåter det att ske, säger han.

När Karl Melander får välja ut en bild som betyder lite extra blir det en bild av när Lisbeth Palme 1991 var med och invigde det monument som står bredvid scenen.

Bilden av Lisbeth Palme är den som Karl Melander värderar högst

– Hon har varit här varje år, och är den som troligtvis varit här mest av alla men som sagt kanske minst. Men hon har varit väldigt betydelsefull för att det blivit som det är, säger Karl.

En annan av Karl Melanders bilder från boken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.