Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Byggnaden förväntas vara klar i september. Foto: Donya Darvishi Gaziani/SVT

Satsar 90 miljoner – nu ska bajslukten bort från nya bostadsområdet i Norrköping

Publicerad

Den lukt som länge spridits vid Slottshagens reningsverk ska snart vara ett minne blott. Inom kort står en ny byggnad på plats som ska inhysa utlastningen av slammet inomhus för att sedan transporteras bort.

– Hela projektet ligger på 90 miljoner kronor men då ingår även kostnader för att bygga om den nya anläggningen, säger Jonas Viklund, projektledare på Nodra AB.

Luktutredning

De första bostadshusen vid Inre hamnen förväntas vara klara till våren 2024 och därför gör man nu en satsning för att få bort den dåliga lukt som kommer från Slottshagens reningsverk.

Efter flera luktutredningar har man kommit fram till att det slam som bildas vid reningen av avloppsvatten är orsaken till luktspridningen.

Slammet ska lastas inomhus

Byggnaden kommer bland annat att innehålla en lång hall där lastbilar med släp får plats att lasta slammet. Detta förväntas minska luktspridningen till omgivningen. På frågan om detta kommer att få bort den dåliga lukten, är svaret ja enligt Jonas Viklund.

Följ med in i lasthallen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet