Al Pitcher och Ben Kersley möts på mitten – på ett kafé i Norrköping. Foto: SVT

Ny film med Al Pitcher hade världspremiär – i Norrköping

Publicerad

I torsdags var det världspremiär i Norrköping för en ny film om Sverige, “Big in Sweden”. Bakom projektet står två ståuppkomiker som båda flyttat till Sverige från England och som sedan dess ägnat en stor del av sina karriärer åt att skämta om svenskar. 

– Jag blev chockad över att svenskar tycker så mycket om att skratta åt sig själva, säger Al Pitcher, som de senaste åren blivit en av landets mest kända komiker med hjälp av tv-program och scenshower. 

Filmen har han gjort tillsammans med Ben Kersley, en Linköpingskomiker som kom på filmidén att låta Al Pitcher åka till små svenska samhällen med märkliga monument, som osten i Boxholm, Ture Lång i Skänninge och rondellpotatisen i Mjölby.

Gör shower

På platserna han besöker gör han också shower där han pratar mycket om ortens speciella monument. 

– I vissa samhällen dök halva befolkningen upp på giget, berättar Ben 

– Fast jag funderar fortfarande på varför inte den andra halvan kom, säger Al när vi träffas på caféet i Norrköping där de brukar träffas för att bolla idéer.

”Är där hela somrarna”

Norrköping har blivit mötesplatsen för att det ligger mellan Stockholm och Linköping men också för att Al har sina svärföräldrar i Östra Husby  

– Jag är där hela somrarna, jag är den på stranden som har speedosbadbyxor. 

Filmen har fått stöd från Norrköpings filmfond och kommer till att börja med att visas på festivaler i Europa.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.