Adam Johansson, projektledare Fiskekartan.se. Foto: Länsstyrelsen Jönköping och Robert F. Bukaty/AP Photo

Ny karta ska underlätta för fritidsfiskare

Publicerad

Fiskekartan.se introducerades av länsstyrelserna 29 maj. Tanken är att den webbaserade kartan ska göra det lättare att finna information om landets alla fiskevårdsområden.

Det ska helt enkelt bli lättare för fritidsfiskarna att se var fiske är tillåtet, eller inte tillåtet, via fiskekartan.se.

– Var man kan köpa fiskekort och var man får fiska har det inte funnits en sammanställd bild över. Informationen har varit spridd, säger projektedaren Adam Johansson.

Digitaliserats

Tidigare har fiskevårdsområdenas gränser ofta bara funnits på kartor i pappersformat. Nu har dessa digitaliserats.

– Länsstyrelserna har ett uppdrag att hålla register över fiskevårdsområden och när vi nu skulle ta fram ett gemensamt register så ville vi också utveckla det till något användbart för allmänheten.

Fiskekort

Från fritidsfiskare finns det stort intresse i och med att informationen tidigare legat spridd på olika platser, enligt Adam Johansson.

I haven och de fem stora sjöarna, Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön, är det fritt att fiska med handredskap. I andra vatten behövs ofta fiskekort. Att ta reda på var och av vem det ska köpas ska nu också bli lättare.

– Generellt sett finns det en stor vilja att efterleva de regler som gäller. Om det förklaras varför reglerna finns, blir viljan att följa dem större.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer