Forskare från Linköping sökte igenom datajournaler hos patienter i Östergötland för att försöka hitta riskfaktorerna som leder till att man kan hamna på sjukhus. Se vad distriktsläkaren Magnus Nord och de andra forskarna kom fram till i videon. Foto: Tina Enström, SVT

Nytt dataprogram kan hitta riskpatienter – innan de behöver sjukhusvård

Uppdaterad
Publicerad

En forskargrupp i Linköping har tagit fram ett dataprogram som – genom att söka igenom patientjournaler – kan hitta riskpatienter. Nu ska metoden införas i hela Östergötland.

– På så sätt kan man hjälpa patienterna innan de behöver sjukhusvård, säger distriktsläkaren Magnus Nord, som forskar vid Linköpings universitet.

Hur förebygger man att äldre sköra personer hamnar på sjukhus gång på gång? Hur kan man hjälpa dem i tid så att de slipper bli så sjuka? De frågorna har en forskargrupp vid Linköpings universitet brottats med de senaste två åren.

De har nu tagit fram ett dataprogram som kan hitta riskpatienter – äldre personer som riskerar att hamna på sjukhus – genom att söka igenom alla patientjournaler hos befolkningen i Östergötland som är över 75 år.

Sökte igenom alla journaler

– Vi sökte igenom journalerna gång på gång med det här dataprogrammet och testade olika faktorer som skulle kunna göra att man riskerar att hamna på sjukhus, säger distriktskläkaren Magnus Nord som forskar vid Linköpings universitet.

I videon här ovanför kan du höra mer om dataprogrammet och vad som är riskfaktorer för att hamna på sjukhus.

Nio vårdcentraler har varit med i studien och 800 äldre erbjöds ett hälsosamtal där de fick prata med en sjuksköterska i ungefär en timme.

Vad blir skillnaden jämfört med ett vanligt besök på vårdcentralen?

– Dels att man har mer tid. Dels att man fokuserar på hela livssituationen och inte bara ett specifikt problem som patienten söker för, säger Magnus Nord.

En timme extra per patient ger resultat

Efter besöket träffades sjuksköterskan och ansvarig läkare och funderade: Hur kan vi hjälpa just den här personen? Kan man förbättra kost och motion? Behövs en minnesutredning? Behöver vi gå igenom läkemedlen?

– Det unika med det här projektet är att vi fokuserar på de personer som har stora behov och verkligen söker upp dem med hjälp av ett dataprogram. Vi kommer aldrig att hinna göra allt för alla, men om vi lyckas hitta riskpatienterna så blir det hanterbart.

Hur många patienter handlar det om?

– Jag skulle tro att det handlar om kanske 30-40 patienter per allmänläkare som behöver 1-2 timmar extra. Vår studie visar att det är välinvesterad tid och välinvesterade resurser.

Hur gick det för patienterna i studien efter två år? Hur mycket mindre sjukhusvård behövde de? Hör Magnus Nord berätta om resultatet i videon här ovanför.

Metoden införs i hela Östergötland

Nu införs metoden i hela Östergötland. Alla vårdcentraler har fått tillgång till dataprogrammet och den blankett som användes som checklista vid hälsosamtalet.

– Syftet med projektet är inte att spara pengar, utan att patienterna ska få en bättre livskvalitet. Men om patienterna inte behöver komma till sjukhus lika mycket så kan vi använda de resurserna till att exempelvis förbättra hemsjukvården, säger Magnus Nord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.