• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs, Kårtorp och omkringliggande områden i Norrköpings kommun. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: Kriminalvården

Ny fotboja ska ge Kriminalvården bättre kontroll

Publicerad

Från och med nästa år räknar Kriminalvården med att de nya fotbojorna som bygger på GPS-teknik ska börja användas, rapporterar Sveriges radio.

Själva tekniken har utvärderats under drygt tio år, men nu verkar Kriminalvården ha hittat en lösning man är nöjd med där själva GPS-enheten består av en vanlig smartphone.

– Vi har GPS-kontroll över klienten, både hemma och från hemmet till arbetsplatsen. En stor fördel är att vi kan lägga zoner där man måste vara och zoner där man inte får vara, säger Fredrik Wilhelmsson till Sveriges radio.

Går det att lura fotbojan?

– Inget system är hundraprocentigt, men jag kan säga att jag gick själv med GPS-fotboja i fem månader, och jag hittade inget sätt att lura den i alla fall, säger Fredrik Wilhelmsson till radion.

Vem kan få fotboja?

Visa
  • Den som är dömd till max sex månaders fängelse.
  • Har eller kan ordna arbete, utbildning eller annan sysselsättning.
  • Ordnad bostad.
  • Att övriga myndiga i bostaden ger sitt samtycke.

Källa: Kriminalvården

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer