Kolmårdens djurpark vill ta in nya vargar. Foto: Arkivbild TT

Ny jourtelefon ska underlätta vid tamdjursangrepp

Publicerad

Länsstyrelsen Östergötland inför nu en jourtelefon för djurägare som drabbas av rovdjursangrepp.

– Normalt sätt så är det tamdjursägare, oftast till får, som upptäcker att djuren är döda eller skadade, säger Emil Brangenfeldt, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen betalar ut ersättning om tamdjuret besiktigats och det går att konstatera att det är varg eller lodjur som skadat djuret. Med jourtelefonen kan länsstyrelsen åka ut och hjälpa till med att sätta upp akutstängsel eller olika ljud- och ljusklämmor i ett tidigare skede än tidigare.

– Vi har inte sett ett jättestort behov men det skulle kunna vara så. Vi har ändå ett vargrevir och ett antal loföryngringar i länet, då finns det alltid risker med tamdjursangrepp, säger Emil Brangenfeldt.

Länsstyrelsen har hittills fått in ett tiotalet samtal och menar att jourtelefonen gör att det blir enklare för besiktningsmän att ta sig ut till platserna där djuren skadats fortare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.