Danesh en av flyktingungdomarna i Ydre som berörs av den nya lagen Foto: SVT

Ny lag betyder både hopp och besvikelse för flyktingar i Ydre

Publicerad

Danesh är en av de flyktingungdomar i Ydre som nu känner visst hopp i och med den nya gymnasielagen, som börjar gälla från första juli. Den kan innebära att uppemot 9 000 flyktingungdomar kan få ett tillfälligt uppehållstillstånd i landet, enligt Migrationsverket, om de pluggar något på gymnasienivå.

Danesh har varit i Ydre i mer än två år och läser språkintroduktion, samtidigt som han ofta jobbar på äldreboendet i Österbymo. Efter två avslag så hoppas han nu kunna få ett tidsbegränsat uppehållstillstånd.

– Jag är extra glad, och förslaget ger mig energi att kämpa och plugga hårt, för det finns hopp att jag får stanna, säger Danesh.

Ydre

”Ingen användning av en svensk gymnasieutbildning i Afghanistan”

Nätverket Kvar i Ydre har kämpat i flera år för att ensamkommande flyktingpojkar ska få stanna i kommunen. Som mest fanns ett 70-tal, nu finns 18 kvar som söker uppehållstillstånd. Av dem räknar nätverket med att drygt hälften uppfyller de olika villkoren som finns i den nya gymnasielagen.

Zandra Petersson nätverket Kvar i Ydre Foto: SVT

– Det finns många frågetecken. Varför ska man gå en svensk gymnasieutbildning om man inte får stanna efteråt? De har ju ingen användning av den utbildningen i Afghanistan? undrar Zandra Petersson som ingår i nätverket Kvar i Ydre. Men är det så att de lyckas få ett arbete och sen permanent uppehållstillstånd, så kan det ju inte bli bättre, säger Zandra Petersson.

Vad hade du önskat då?

– Att Sverige slutar att utvisa till Afghanistan, det borde vi gjort för länge sen, menar Zandra Petersson.

Flera som inte berörs av lagen

Att alla 18 ungdomarna i Ydre inte berörs av gymnasielagen är något som bekymrar Danesh.

– Mina kompisar hamnar inte innanför den här lagen, och det gör mig ledsen för de är också människor, säger Danesh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ydre

Mer i ämnet