Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Linköpings kommun inför en ny modell för vård och omsorg i hemmet. Foto: TT

Ny modell för äldrevård i hemmet sjösätts i Linköping

Publicerad

Äldrenämnden i Linköping har fattat beslut om en ny modell för hemtjänst, hemsjukvård och rehabilitering. Modellen kommer vara områdesbaserad och till viss del upphandlad.

– Förändringen genomförs för att det ska bli bättre för den enskilda individen. Det är en omställning för att kunna möta framtidens utmaningar där vi ser fler äldre och fler multisjuka. Då ansvaret för helheten läggs på en och samma utförare ökar kvaliteten. Dessutom ställs till exempel krav på att den enskilde ska få en fast omsorgskontakt och en patientansvarig sjuksköterska säger äldrenämndens ordförande Liselotte Fager (KD).

Områdesbaserad modell

Linköpings kommun delas upp i tre geografiska områden. Inom varje geografiskt område upphandlas en del, den andra delen kommer den kommunala utföraren Leanlink att driva utifrån verksamhetsuppdrag.

Liselotte Fager uppger att den nya modellen innebär en ekonomisk satsning för äldrenämnden som kommer att lägga 50-60 miljoner kronor mer per år på äldreomsorgen än i dag.

– I och med att kraven är högre så blir också timersättningen högre. Det kommer skapa förutsättningar för ökad kvalitet för brukarna och ge förbättrade anställningsvillkor för medarbetarna, säger hon.

Oppositionen kritisk

Privata utförare har möjlighet att lägga anbud under vintern 2021/ 2022. Beslut om vilken privat utförare som ska driva verksamheten i de olika upphandlade områdena fattas under våren 2022.

Socialdemokraterna i Linköping motsätter sig upphandlingen och tycker att all hemtjänst ska drivas i kommunal regi.

– De äldre ska inte behöva oroas av återkommande upphandlingar där det kan bli flera personalbyten. Men för Kristdemokraterna verkar det vara företagens valfrihet som går först, säger Mikael Sanfridson (S), oppositionsråd.

Våren 2023 startar arbetet enligt den nya modellen. Avtalen kommer löpa över tre år med möjlighet till två förlängningar på tre respektive max tre år. En utförare har alltså möjlighet att ha verksamhet i ett område i max nio år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer