Elisabeth Kalkhäll, vd för Gotlandshem. Foto: SVT

Ny modell för hyressättning för Gotlandshem

Uppdaterad
Publicerad

Hyresgästföreningen och Gotlandshem har infört en ny hyressättning. Anledningen är att det är viktigt att hyresvärden vet vad hyran för bostaden bygger på.

Den nya modellen handlar om att hyran för bostaden avgörs utifrån bruksvärdet. Modellen används sedan tidigare av flera andra bostadsföretag inom allmännyttan. Men för Gotlandshems del tas den nya modellen i bruk 1 januari 2021.

–Det har varit många parametrar att ta ställning till och nu är vi i mål. Det är en bra modell som förklarar varför hyran ser ut om den gör för respektive bostad, säger Susanne Davidsson, förhandlingsledare, Hyresgästföreningen region Sydost i ett pressmeddelande.

De flesta av GotlandsHems kvarter berörs av den nya hyressättningen. Totalt handlar det om drygt 4 100 bostäder.

De kvarter som inte ingår är: Boföreningen Kakelugnsmakaren 1 i Terra Nova, Studentbostäderna i kvarteren Järnvägen 6 och Rekylen 1, Trilobiten 1, Bläckfisken 3, Adjutante 1, 3 och 4 samt Sergeanten 5.

– På GotlandsHem ser vi också fram emot att kunna arbeta utifrån den här modellen. Det finns ett trygghetsvärde i att hyresgästen kan se vad hyran är baserad på, säger Elisabeth Kalkhäll, vd, GotlandsHem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet