• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Få reda på mer om de onödiga provtagningarna i klippet ovan. Foto: Samtrans Omsorgsresor/SVT

Ny provtagningsbuss rullar i länet – men många testar sig i onödan

Uppdaterad
Publicerad

En procent av alla som testar sig just nu i Östergötland är positiva i covid-19 – och många testar sig i onödan enligt smittskyddsläkare Britt Åkerlind. Men samtidigt börjar under onsdagen en provtagningsbuss att rulla i Norrköping och Linköping.

Under tisdagen slog smittskyddet i Stockholm fast att man började se tendenser på ökad smittspridning i Stockholms län. Men någon sådan ökning har man ännu inte sett i Östergötland, utan här ligger det stabilt kvar på låga nivåer.

–  Det finns inget idag som pekar för att vi skulle få fler fall, men det vet vi inte. Hela befolkningens följsamhet i att följa rekommendationerna är det som bäst kan hålla den här pandemin i schack just nu, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare vid Region Östergötland.

Testar sig flera gånger

Idag testar sig omkring 800 personer om dagen – många av dem helt i onödan enligt Britt Åkerlind.

– Många personer testar sig många gånger fast de redan är positiva. Det tror jag är en missuppfattning. Man tror nog att man är smittsam så länge man är positiv i analysen. Sedan är det många utan symptom som testar sig. Vi försöker få hela befolkningen att förstå att det är när man är sjuk som man ska testa sig, säger Britt Åkerlind.

Ny buss rullar

Idag börjar dessutom en ny provtagningsbuss att rulla i Linköping och Norrköping. Den nya bussen gör att ytterligare 120 pcr-tester kan genomföras per dag.

– Det är lite dubbla budskap på det sättet. Men det handlar mer om att öka tiderna över dygnet som du kan lämna prov, säger Britt Åkerlind.

Få reda på mer om provtagningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.