Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Ny rapport: Dålig beredskap i Östergötland inför pandemin

Uppdaterad
Publicerad

En ny rapport från Riksrevisionen riktar stark kritik mot regeringen för att landets regioner och kommuner inte hade tillräckligt med personlig skyddsutrustning under början av coronapandemin.

Riksrevisionen har pratat med många olika myndigheter inför att rapporten skrevs. Bland annat länsstyrelserna i Östergötlands, Stockholms och Södermanlands län, eftersom de tre var hårdast drabbade i det tidiga skedet av pandemin.

Mycket av kritiken riktas mot staten och myndigheter. Åtgärder för att hjälpa regioner och kommuner med inköp av mer utrustning togs, men ofta alldeles för sent och för långsamt enligt rapporten.

– Regeringen och ansvariga myndigheter har varken ställt tydliga krav på beredskapslager eller erbjudit vägledning om hur de ska byggas upp, säger riksrevisor Helena Lindberg.

Onödig tvekan innan handling

Länsstyrelserna får också en del kritik i rapporten. De fick i uppdrag att samla in information om läget i kommunerna, men det arbetet tog tid då länsstyrelserna först skulle diskutera ifall de hade mandat för det.

– Länsstyrelsernas tvekan var obefogad och bidrog till onödig fördröjning i statens krishantering, säger Helena Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer