Förebyggande arbete är viktigast för en trygg skola, menar utbildningsdirektör Sofie Lindén i Norrköping. Foto: SVT

Ny samordnare för skolsäkerhet i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Linköping och Norrköping arbetar mycket på liknande sätt när det gäller säkerhet i skolorna. Nu ska Norrköping inrätta en speciell samordningstjänst just för skolsäkerhet.

Precis som i Linköping finns det ibland säkerhetsproblem på skolorna i Norrköping.

– Det ser lite olika ut på olika skolor och det varierar över tid, säger utbildningsdirektören Sofie Lindén.

De östgötska grannkommunerna Linköping och Norrköping liknar varandra när det gäller arbetet med skolsäkerhet. Socialdemokraterna i Linköping vill införa narkotikahundar på skolorna. I Norrköping finns det redan. I båda kommunerna har en del skolor lås med kort och kod för att eleverna ska kunna komma in. På andra skolor har det inte behövts.

I Norrköping har nyligen fackliga förhandlingar blivit klara om en ny tjänst. Tanken är att en skolsäkerhetssamordnare ska anställas för att ha överblicken och se vad som behövs på alla kommunens skolor, alltifrån förskolor upp till gymnasiet.

Framförallt ska samordnaren arbeta med det förebyggande arbetet, det som ska göra att otrygga eller hotfulla situationer inte ens uppstår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.