Arkivbild. Foto: Yvonne Åsell / SvD / Scanpix

Ny stiftelse ska rädda torsken i Östersjön

Publicerad

Baltic Waters 2030 är en ny stiftelse som har som mål att bidra till en friskare Östersjö. Arbetet startade i september och den mesta forskningen ska bedrivas på Ar på Gotland.

Stiftelsens tre huvudprojekt är att sätta ut småtorsk, att förbättra näringskretsloppet för djurgödsel och få till levande vikar, enligt ett pressmeddelande från Uppsala universitet.

Totalt satsas nära 150 miljoner kronor och en stor del av pengarna har skänkts av Ann-Sofie Mattsson, som också grundat Baltic Waters 2030.

– Jag har bott vid Östersjön i hela mitt, nu vill jag göra gott när jag har möjligheten och intresset. Jag ser en klar fördel i en fristående stiftelse med låga omkostnader som kan koncentrera sig på projekt som verkligen gör nytta, säger Ann-Sofie Mattsson, i pressmeddelandet.

Sätter ut torsklarver: ”Fantastisk möjlighet”

Projektets huvudfrågeställning är om det går att att ta fram och sätta ut torsklarver som överlever till vuxen storlek och därmed kan bidra till beståndet av torsk i Östersjön

– De nya bidragen ger oss en fantastisk möjlighet att utveckla forskningen på Forskningsstationen Ar och på Gotland, säger Gunilla Rosenqvist, projektledare för Blått Centrum Gotland, professor i beteendeekologi och föreståndare vid Forskningsstationen Ar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet