På lerduvetävlingar används stålhagel numera, eftersom blyammunition är förbjudet. Men till jakt är blyhaltig ammunition fortfarande i särklass vanligast, trots upprepade forskarlarm. Foto: SVT

Ny studie: Blyammunition farligare än forskarna trott

Uppdaterad
Publicerad

Blyammunition är betydligt farligare för kungsörnar än man tidigare har trott. Det visar en ny studie från Sveriges lantbruksuniversitet. Men enligt Preben Garner, som sitter i förbundsstyrelsen för Jägarnas riksförbund, saknar bra blyfria alternativ vid jakt.

Blyhaltig ammunition är fortfarande i särklass vanligast vid jakt i Sverige – trots upprepade larm från forskare.

Nu visar en ny studie från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) att blyhaltig ammunition är betydligt farligare än man tidigare har trott. Det gäller till exempel kungsörnar som äter slaktavfall med blyrester.

Ökad dödlighet

– Det som är helt nytt i den här studien, det är att vi visar att redan vid låga halter av bly i kungsörnarnas blod så försämras deras flygförmåga. Och det leder antagligen till ökad dödlighet på grund av kollisionsrisk med tåg, bilar och vindkraftverk, säger Frauke Ecke som är docent i landskapsekologi vid SLU.

200 000 dödliga doser

Storviltsjakten i den nordiska länderna bidrar idag till att mycket bly hamnar i naturen.

– Det finns beräkningar att det är ungefär 200 000 dödliga doser för till exempel kungsörn som lämnas årligen i skogen. Och det är vetenskapligt bevisat, säger Frauke Ecke.

”Känns som de överdriver”

Men Preben Garner, som sitter i förbundsstyrelsen för Jägarnas riksförbund, är skeptisk till forskarnas larmrapporter.

– Visst det kanske inte är bra med bly, men det känns som om de överdriver lite grann, säger han.

Dessutom saknas det bra alternativ till blyammunition, anser han.

”Ammunition som inte fungerar”

– Vi har ett uppdrag som jägare att vi ska avliva på ett effektivt och bra sätt och då ska man inte skjuta med ammunition som inte funkar, säger Preben Garner.

Men är det inte viktigt då med miljöfrågan?

– Jo visst är det viktigt, men man får ju se till resultatet också. Vad det ger. Kan de bevisa att det här med blyammunition är helt åt helskotta, då är det klart att vi ska göra något åt det. Men om det bara är lite grann… För det är en stor kostnad. En del får kanske byta ut alla sina vapen för att de inte kan skjuta med stål, säger Preben Garner.

Se inslaget här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.