Sensorer viktigt framsteg. Foto: SVT

Ny teknik kan förebygga att hästar blir halta

Uppdaterad
Publicerad

En tunn plastskiva som fästs i hästens hov och mäter tryck och belastning. Det kan vara lösningen på ett av de största problemen inom hästbranschen – hälta.

– Ungefär hälften av alla problem med hästar handlar om att de blir halta, berättar Jessica Åhlin som är projektledare på företaget RISE Acreo i Norrköping som tar fram den tunna elektronik som behövs. 

På plastskivan finns trycksensorer som mäter hur hästen belastar hoven och som tidigt kan upptäcka när hästen börjar snedbelasta, ett tecken på att en skada kan vara på gång.

Den tunna skivan ska fästas mellan hoven och skon. Tanken är att den ska bli så billig att alla hästägare kan använda den.

Vunnit pris

Det är två elektronikstudenter i Norrköping som kommit på idén och en av dem, Sandra Pantzare jobbar nu heltid med att utveckla plastskivan. 

Uppfinningen vann i somras “Swedish embedded award” i studentkategorin på Kistamässan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.