Stig skriver hur han mår på ett papper – uppgifter som automatiskt skickas över till sjukhuset i Linköping, där hans läkare kan se det i sin dator. Foto: SVT

Ny teknik kräver mer av vårdtagare

Uppdaterad
Publicerad

Brist på vårdplatser, långa köer och ont om personal. Så skildras sjukvården ofta i media. Många politiker och beslutsfattare hoppas att ny teknik ska kunna bidra till att lösa problemen.

Varje morgon kontrollerar 90-årige Stig Sköld i Linköping sin vikt och känner efter hur lätt eller svårt det är att andas. Värdena noterar han i ett formulär med bläckpenna.

– Sedan skriver jag under och skickar in det, berättar han.

Men han behöver inte använda kuvert och frimärke. I formuläret och pennan döljer sig digital teknik som registrerar det Stig skrivit och skickar det via internet till sjukhuset i Linköping där hans läkare, Jacqueline Mudra, kan se det i sin dator.

– Fördelen är att vi inte behöver ringa varje dag, vi behöver inte åka dit varje vecka utan vi ser varje dag vad som händer. Vi behöver inte ens titta varje dag utan vi får in ett larm så fort Stig är utanför sina gränsvärden, säger hon.

Hinner med mer

Och Stig är nöjd. Sedan han fick pennan har han inte behövt åka in akut till sjukhuset en enda gång och han mår betydligt bättre. Men även för vårdpersonalen är vinsten stor. De hinner helt enkelt med mer.

– Vi har många fler patienter inom vårdlaget nu, säger Jacqueline Mudra.

Metoden testas på runt 100 Linköpingspatienter i ett forskningsprojekt som också ska ge svar på om det är ekonomiskt lönsamt. Forskningen är en del av en trend där vi alltmer förväntas övervaka vår hälsa hemifrån i förebyggande syfte. Det menar ledaren för forskningsprojektet, Leili Lind.

– Det finns inte resurser för att vårda alla som kommer att behöva vård. Därför måste vi patienter – vi kommer ju alla att kunna bli patienter – ta ett större eget ansvar, säger hon.

Videosamtal på mobilen

Även framtidens läkarkontakter kan komma att se annorlunda ut för patienterna. En del besök ersätts av videosamtal på mobilen. En särskild app för det prövas just nu på vissa vårdcentraler i Östergötland. Det finns de som är bekymrade över utvecklingen.

– Vi har grupper med neurologiska funktionsnedsättningar och skador som inte klarar av att hantera tekniken och aldrig kommer att göra det, säger ordförande för Neuroförbundet i Norrköping-Söderköping, Marie Bager.

Forskaren Leili Lind menar att det därför är viktigt att anpassa tekniken så att även äldre och sjuka kan hantera den.

– Man ska inte tro att man ska förändra människan utan man ska förändra tekniken istället.

Blickar framåt

I en ny rapport från Sveriges kommuner och landsting beskrivs hur det skulle kunna se ut om 20 år. Då delar vi självklart med oss information om vår hälsa med vården via digitalteknik.  Tandborsten kollar saliven, kontaktlinser mäter tårvätskan, datorer på arbetsplatsen mäter puls och blodtryck. Allt för att förebygga allvarliga sjukdomar som kan leda till kostsam vård.

För Stig Sköld finns bara en liten avigsida med den digitala pennan. När han började må bättre gick han ner i vikt.

– Jag fick köpa nya kläder, det blev dyrt, skrattar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.