En radarbild. Foto: SVT

Ny teknik ska ge säkrare nederbördsprognoser

Uppdaterad
Publicerad

Tolv anläggningar i Sveriges väderadarnät har nu uppgraderats med ny teknik. Tekniken ska säkerställa den fortsätta driften och ge mer detaljerade nederbördsprognoser.

Tidigare delade SMHI, med huvudkontor i Norrköping, och Försvarsmakten på ansvaret för de olika väderradaranläggningarna. Framöver tar nu SMHI över ägande, drift och underhåll av samtliga tolv anläggningar.

– Genom att föra in ny och modernare teknik har vi säkerställt produktion av väderdata på längre sikt. Moderniseringen innebär också en ökad kvalitet i underlaget för meteorologiska och hydrologiska prognoser. Nederbördsinformationen är både mer detaljerad och mer aktuell, vilket har stor betydelse inom bland annat flygverksamhet och väghållning, säger Ulf Christensen, SMHI i ett pressmeddelande.

Kan skilja på nederbördstyper

Arbetet med att modernisera radaranläggningarna har pågått sedan hösten 2014 och den nya tekniken innebär bland annat en ny funktionalitet: ”Dual polarisation”, vilket gör det möjligt att skilja på nederbördstyperna regn, snö och hagel.

– Det handlar om ett förfinat sätt att filtrera radarekon. Detta är bland annat användbart för att kunna filtrera bort störande icke-meteorologiska ekon som till exempel vågor på havet eller fåglar i luften, säger Jens Alm, Försvarsmaktens vädertjänstchef.

I videon ger SVT:s meteorolog Maria Augutis sitt bästa tips för att få koll på prognosen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför går det inte att lita på apparna?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet