Foto: SVT/Göteborgs universitet

Ny tolkning av världens mest kända runsten

Uppdaterad
Publicerad

Rökstenen – kanske världens mest kända vikingatida runsten – har en lång och gåtfull text ristad i sig. Nu har runorna fått en ny tolkning av forskarna.

Den nära fyra meter höga Rökstenen restes söder om sjön Tåkern i Östergötland på 800-talet. Texten på stenen har tidigare översatts och tolkats till att både handla om krigiska bragder eller lokalt förankrade existentiella frågor.

Nu har forskare inom textforskning, arkeologi, religionshistoria och runologi samarbetat i ett tvärvetenskapligt projekt och kan presentera en ny tolkning av runinskriften på stenen. De menar att den kan handla om ljus och mörker, en oro och fruktan för en katastrof kopplad till väder och klimat.

Studien har letts av Per Holmberg som är professor i svenska språket vid Göteborgs universitet.

– Temat är av allt att döma solen, eller ljusets rytm, säger han.

Oro för en ny ”fimbulvinter”

Enligt ny arkeologisk forskning så drabbades Skandinavien ungefär 300 år innan Rökstenen restes av en klimatkatastrof med sänkt medeltemperatur, missväxt, svält och massdöd.

Det kan ha väckt en oro för ännu en ”fimbulvinter” (= inom nordisk mytologi en tre år lång vinter som förebådade Ragnarök, världens undergång) som varade genom århundraden.

”Det är en mycket komplicerad inskrift”

Tolkningen som forskarna nu gör är att inskriften består av nio gåtor. På fem av dem är svaret solen. En gåta handlar om vem som var död, men nu lever igen. De sista fyra om Oden och hans krigare.

Kommer vi få se fler tolkningar?

– Förhoppningsvis. Det är en mycket komplicerad inskrift och på vissa punkter är vi väldigt osäkra. Men i huvudsak så tror vi att vi pekar ut en riktig väg framåt, säger Per Holmberg.

Professor Per Holmberg har i studien samarbetat med Henrik Williams, professor i nordiska språk och Bo Gräslund, professor i arkeologi, samt Olof Sundqvist, professor i religionshistoria.

Hör Per Holmberg berätta mer i videoklippet här ovanför.

Läs forskarnas nya översättning av Rökstenens text här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ödeshög

Mer i ämnet