Elliot, Elina Mangs Banye, Lea Karlsson och Monna Orraryd har fått byta lärare flera gånger på en termin Foto: SVT

Ny trend: Lärarbyte mitt i terminen

Uppdaterad
Publicerad

Lärarna väntar inte längre till sommarlovet innan de byter jobb. En ny trend är dessutom att många slutar mitt under pågående termin, det visar siffror som SVT Nyheter har tagit fram.
– Det påverkar ytterst eleverna som får byta lärare lite oftare, säger Birgitta Larsson, barn- och ungdomschef i Norrköping.

Eleverna på Hagaskolan i Norrköping trängs runt tv-kameran på skolgården. Alla vill berätta hur det var när just de bytte lärare.

För det har blivit några lärarbyten.

– Vi har bytt lärare sex gånger eller fler, säger Mathilda Karlsson.

– På en termin bytte vi tre lärare, säger Josefine Arnell.

Svårt för både lärare och elever

Ibland blir det bra till slut, men alla elever är överens om att det är jobbigt i längden. Inte bara för att man måste ha namnskyltar på bänken och lära sig nya rutiner. Utan också för att den nya läraren inte vet så mycket om varje elev.

– De vet ju inte hur man har haft det under terminen. Om man har haft det svårt i skolan eller inte, säger Elliot.

Det är inte bara eleverna på Hagaskolan som tvingas byta lärare hela tiden. Det här verkar vara en nationell trend och rektorer, chefer och fackförbund i Norrköping säger att det har eskalerat.

– Det har också börjat röra på sig mitt under terminerna, säger Birgitta Larsson, barn- och utbildningschef i Norrköpings kommun.

Byter jobb mitt under terminen

Sedan några år tillbaka väntar lärarna inte längre till sommarlovet innan de byter jobb – utan man byter mitt under läsåret, lagom till jullovet. Men under det senaste året har allt fler lärare valt att sluta mitt under pågående termin.

– Vi tycker ju inte att det är bra att man slutar mitt i ett läsår för att utvecklingen hos eleven riskerar att stanna av, säger Ann-Sofie Ottosson som är rektor på Hagaskolan.

Var tredje har slutat under läsåret

SVT Nyheter Öst har gått igenom listor på alla grundskollärare som slutat eller bytt jobb på de kommunala skolorna i Norrköping och Linköping under de senaste tre åren. Totalt har mer än 800 lärare slutat eller bytt jobb – var tredje har slutat mitt under läsåret. En av sex lärare har inte ens väntat till jullovet utan slutade mitt under pågående termin.

Enligt Lärarförbundet handlar det delvis om att möjligheten finns, att det är lärarnas marknad nu.

Men det handlar också om den höga arbetsbelastningen på många skolor.

– Då har man kommit till den punkten att det spelar ingen roll. Det blir bättre dit jag kommer, säger Heikki Bodsunder, ordförande för Lärarförbundet i Norrköping.

HÖR AV DIG!

Vad tror du att det beror på när så många lärare slutar? Vad blir konsekvenserna? Har du tankar och erfarenheter om det här? Kontakta vår reporter Tina Enström på tina.enstrom@svt.se. Du får vara anonym.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lärarbristen

Mer i ämnet