• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun, i Jämtlands län. Det brinner kraftigt i skog och mark i Pålgård och Bispgården. Räddningsledaren uppmanar alla som påverkas av branden att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Ängra och Ljusdals kommun, i Gävleborgs län. Det brinner kraftigt i skog och mark. Branden är på väg mot bebyggt område. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i berört området att utrymma. Läs mer

Foto: SVT/Arkiv

Ny utbildning ska ge nyanlända läkare jobb

På tisdagen startade en ny introduktionsutbildning för nyanlända läkare vid Linköpings universitet. Syftet är att förbereda dem för Socialstyrelsens kunskapsprov.

Arbetsförmedlingens snabbspår syftar till att ta tillvara på kompetenser bland nyanlända som svensk arbetsmarknad lider brist på, så att de kan etablera sig snabbt. Inom ramen för detta startar nu en introduktionsutbildning för läkare i samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Linköpings universitet.

Olika typer av läkare

På tisdagen drog utbildningen igång med 20 deltagare som ska utbildas under tio veckor. Sedan tidigare finns introduktionsutbildning för annan nyanländ vårdpersonal, som sjuksköterskor, vid universitetet.

– Vi har deltagare både från Östergötland och angränsande län. Det är många olika typer av läkare, bland annat ortoped, mikrobiolog och en barnläkare, säger Yvonne Thorsson, etableringssamordnare på Arbetsförmedlingen.

Fler intresserade än platser

Utbildningen har mött ett stort intresse och har fått fler intresseanmälningar än antalet utbildningsplatser.

– Det visar att det finns många läkare bland våra nyanlända, vilket är positivt med tanke på läkarbristen i Sverige, säger Yvonne Thorsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer