Foto: TT

Ny vattentäkt hittad på Fårö

Uppdaterad
Publicerad

Fint dricksvatten har upptäckts på Fårö. Därmed slipper nu regionen köra tankbilsvis med dricksvatten till Fårö.

– Faktum är att det har varit 100 gånger dyrare för oss att leverera vatten till Fårö än vad det kostar att leverera i Visby, säger Lars Westerlund, maskiningenjör Region Gotland, i ett pressmeddelande.

Vattnet på Fårö har under många år varit ett problem. Främst sommartid då invånarantalet ökar kraftigt. Dels när det gäller tillgången och dels kvalitén. Vattnet har varit brunt på grund av järn, rost och växtmaterial.

Bra kvalité

Under 2012 gjorde SGU, Sveriges Geologiska Undersökningar, helikopterflygningar över ön och hittade ett område med mark som kunde tänkas innehålla rikligt med grundvatten. En pumpning gjordes och det visade sig att det fanns bra med vatten. Dessutom av ypperlig kvalité.

– Så vi har nu borrat ytterligare tre hål till 40 meter. Vi borrar flera hål så att vi kan hålla koll på uttaget och att täkten håller, alltså att vi inte tar ut för mycket vatten, säger Lars Westerlund i ett pressmeddelande.

Nu ska teknikförvaltningen provpumpa täkten fram till sista augusti. Sex kubik i timmen ska tas ut. Vattnet levereras till abonnenter ibland annat sudersandsområdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.