Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
CSN:s presschef Stefan Tärnhuvud förklarar vad han tror ligger bakom siffrorna. Foto: CSN, SVT

Nya CSN-stödet: 1500 har fått nej, hittills bara fyra godkända ansökningar

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för det nya omställningsstudiestödet har varit stort. CSN går nu igenom de cirka 20 000 ansökningar som kommit hittills. Av dem har redan 1500 avslagits, och bara fyra godkänts.

– De som fått avslag nu är de som vi ganska lätt kan se att de inte uppfyller villkoren, säger Stefan Tärnhuvud, pressekreterare på CSN.

Hör honom berätta mer i klippet om de ansökningar som gjorts.

Fakta & tips om studieomställningsstödet

Kontrollera att du uppfyller villkoren

Villkoren för att få stödet hittar du om csn.se/omstallning. Du ska till exempel vara mellan 27-62 år, har jobbat åtta år de senaste 14 åren och 12 månader de senaste 24 månaderna.

Se efter vilken omställningsorganisation du tillhör

Har du kollektivavtal finns en omställningsorganisation knuten till din arbetsplats. De hjälper dig både med rådgivning kring din utbildning men även med att skriva ett yttrande till CSN. Yttrandet blir sedan vägledande i CSN:s beviljning.

Din utbildning ska leda till jobb

Ett av villkoren för att få omställningsstudiestödet beviljat är att den utbildning du vill läsa ska stärka din ställning på arbetsmarknaden, det vill säga leda till att du får ett jobb. Din omställningsorganisation kan hjälpa dig att bedöma detta.

Har du redan börjat att studera?

Om du redan börjat att studera får du ansöka om omställningsstudiestöd. Se dock till att din utbildning inte är för lång. För de som redan börjat att studera får inte utbildningen vara längre än 80 veckor.

Så här mycket kan du få

Omställnings­studiestödet består dels av ett bidrag på upp till 80 procent av din lön, upp till ett maxbelopp, dels av ett lån som du kan fylla på med om du vill. Du kan få stödet i 44 veckor; längre om du studerar på deltid.

Källa: CSN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet