Sjukvårdspersonal med skyddskläder och ansiktsvisir. Patienten på bilden har inget med coronaviruset att göra. Till höger i bild Magnus Roberg hygienöverläkare och biträdande smittskyddsläkare i Region Östergötland. Foto: Mikael Fritzon / TT // SVT

En coronasmittad person intensivvårdas i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Det finns nu totalt 42 bekräftade fall av coronaviruset i Östergötland, meddelade region Östergötland på tisdagsförmiddagen.

– Vi har nu 42 bekräftade fall, sju personer vårdas isolerade på sjukhus, varav en i intensivvård på Vrinnevisjukhuset i Norrköping, säger Carolina Häggkvist kommunikatör Region Östergötland.

Vidare säger hon att hon inte kan gå in på ålder, eller några fler detaljer med anledning av patientsekretsess.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

”Vi är i början på en smittspridning i Östergötland”

Enligt biträdande smittskyddsläkare och hygienöverläkare Magnus Roberg har vi nu en allmän smittspridning i Östergötland. De flesta personer har smittats utomlands, men vissa fall har man inte kunnat se var de har smittats, vilket tyder på en smittspridning i länet.

– Vi är nu i början på en smittspridning i Östergötland, säger han till SVT Nyheter Öst på tisdagen.

Vi har nu 42 bekräftade fall i Östergötland, vilket är en ökning med sju personer sedan måndagen.

Tror du att det rör det sig om många fler?

– Det vet jag inte, eftersom vi nu tar prover på ett annat sätt, säger Magnus Roberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet