Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tycker de hade kunnat höja hastigheten till 40 km/tim” säger Thindra Lindén. Foto: SVT

Nya förslag för A-traktorer – Thindra: ”Jag tycker det går för sakta”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet A-traktorer har ökat kraftigt under senare år och det har även olyckorna gjort. Thindra Lindén, 15, och Theo Johnsson, 17, från Söderköping och Gusum tror de nya förslagen kommer bidra till en ökad trafiksäkerhet, även om de gärna hade sett en höjning till 40 km/tim.

Idag presenterade Transportstyrelsen ett förslag på nya regler till regeringen. Bland annat handlar det om krav på bilbälte, vinterdäck och ett införande av tekniska krav för att försvåra manipulation av hastighetsbegränsningen.

Möjlig hastighetshöjning i framtiden

En höjning av hastigheten, från 30 km/tim till 40 km/tim, har tidigare diskuterats. Men myndigheten meddelar att hastigheten inte bör ändras. Då olyckorna kopplade till A-traktorer har ökat.

–  Jag har förståelse för att de säger nej men vi blir ändå ett farthinder för de andra i trafiken, säger Thindra Lindén.

Trots dagens bedömning skulle en möjlig hastighetshöjning kunna bli aktuell i framtiden, så länge olyckorna minskar, enligt Transportstyrelsen.

  • Krav på bältesanvändning vid färd med traktor på väg.
  • Krav på att passagerare i traktor vid färd på väg måste sitta på en plats avsedd för passagerare och endast en passagerare per plats.
  • Traktorer ska inte få köras fortare än högsta tillåtna konstruktiva hastighet.
  • Tvåårig prövotid för körkort med behörighet AM.
  • Krav på vinterdäck på samma sätt som för personbilar.
  • Införande av tekniska krav för att försvåra manipulation av hastighetsbegränsning.
  • Kraven på utrustning för avgasrening skärps.
  • Ökat fokus på risker i utbildningen för körkort med behörighet AM och möjlighet att göra utbildningen med fyrhjuliga fordon.
  • Förtydligade krav på LGF-skyltens befintlighet och utformning.

Källa: Transportstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

A-traktorerna

Mer i ämnet