Meit Fohlin (S) Foto: Karl Melander och TT

Unikt bostadsbyggande på den gotländska landsbygden

Publicerad

Region Gotland har idag godkänt ett projekt med så kallad dubbel markanvisning. Det betyder att byggherren måste bygga utanför Visby för att också får bygga i stan.

– Det är första gången på decennier som det byggs hyresrätter på Gotland, utanför Visby, säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S).

Enligt Fohlin har det varit svårt att få exploatörer att uppföra lägenheter på den gotländska landsbygden samt i småorterna. För att locka har regionen erbjudit ett attraktivt läge i området Terra Nova i Visbys utkant mot att det också byggs i Hemse och Klintehamn.

”Stort intresse”

Från början var tre byggföretag med i anbudsgivningen. Den dubbla markanvisningen hamnade till slut hos Österleds fastighet.

– Jag hoppas att det stora intresset kan leda till att ännu fler lägenheter byggs i våra mindre tätorter framöver. Vi ska sedan utvärdera försöket och kommer troligen fortsätta arbeta på det här sättet.

Två krav har ställts på anbuden: Högst pris för Visbyfastigheten och högst andel hyresrätter totalt i paketet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.