Foto: SVT

Nya lärlingsgymnasiet ska ge försmak på vuxenlivet

Uppdaterad
Publicerad

Lärlingsgymnasiet erbjuder nio olika treåriga program med samma studieplan och poängplan som för de vanliga yrkesutbildningarna, men istället för 15 veckors företagspraktik är det 50 veckor fördelat på tre år.

– Man lär sig så mycket mer när man är ute på ett företag. Det blir mera vuxenvärld jämfört med skolan, säger Simon Turesson, lärlingselev.

Han är lärlingselev på handelsprogrammet och har fått en försmak av vad den nya gymnasieskolan innebär.

– Jag är på ett företag ett helt år. Jag kommer företaget närmare och lär mig mycket mer, berättar Simon Turesson.

Norrköping gör tvärtom

När andra kommuner runt om i hela Sverige inte kan fylla sina yrkesprogram gör Norrköping tvärtom och breddar utbudet och valmöjligheten till hösten 2017.

– Vi vill skapa en bredd i hur man utbildar yrkeselever och vi ser ju att det finns många företag som har svårt att rekrytera personal. På det här sättet kan vi hjälpa till i båda ändar, så att säga, säger Mikael Karlsson, projektledare och blivande rektor för lärlingsgymnasiet.

Är det här en enklare form av gymnasieutbildning?

– Nej, jag skulle snarare säga att det är svårare. De här eleverna måste vara duktiga på att umgås med andra vuxna och man kommer ur sin vanliga skolklass och på det sättet tror jag att man blir vuxen lite snabbare, men inte enklare, anser Mikael Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.