Här är de nya skyltarna till sjöss

Publicerad

Den förste april införs Transportstyrelsens nya regler. I det nya regelverket finns sex nya sjövägmärken för såväl fritidsbåtar som yrkestrafik. Vi frågade några båtägare om de visste vad de nya skyltarna betyder?

Alla som färdas till sjöss eller ägare och tillverkare av sjövägmärken påverkas av de nya reglerna.

– Det har tidigare saknats upplysningsmärken för exempelvis var man kan rengöra sin fritidsbåt, och var eluttag för landström finns, säger Mats Hörström, nautisk handläggare på Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen hoppas att de nya skyltarna ska vara lätta att begripa.

– Vi bestämde oss därför att jobba med förklarande illustrationer för att göra reglerna tydligare och lättare att förstå, säger Mats Hörström.

Se i klippet ovan om båtägarna kunde lista ut vad de nya sjövägsmärkena betyder.

Se här vad de nya skyltarna betyder:

Vår reporter förklarar: Det här betyder de nya sjövägsmärkena Foto: SVT

På båtvarvet i Herstadberg i Norrköping rör sig en hel del människor och alla har de intresset för båtar gemensamt. Vi prövar de nya sjövägmärkena på några av dem som rör sig vid varvet och det visar sig vara ganska svårtydda skyltar.

– Det finns ju ingen logik i någonting. Det ser ju ut som rörmokaren har varit och ritat någonting, säger Claes Larsson, när vi ber honom gissa vad skylten om tömningsstation för toalettavfall föreställer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer