1 085 personer med en funktionsnedsättning tvingades under 2019 vända sig till socialtjänsten för att kunna betala mat och hyra – i videon kan du bland annat se hur rättsombudet Elisabeth Ingvarsson på FUB reagerar på de nya siffrorna. Foto: Tina Enström, SVT

Nya siffror visar: Funktionsnedsatta tvingas till socialen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som tvingas söka försörjningsstöd från socialtjänsten – trots att de har en funktionsnedsättning och deltar i daglig verksamhet – har ökat. Det visar nya siffror som Socialstyrelsen har tagit fram åt SVT.

-  Det här drabbar de allra fattigaste i vårt samhälle, säger Elisabeth Ingvarsson som är rättsombud för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

De har en funktionsnedsättning. Deras läkare och Arbetsförmedlingen har bedömt att de inte kan klara ett vanligt arbete. Samma slutsats har kommunens handläggare gjort.

Därför får de här personerna istället en sysselsättning som kallas ”daglig verksamhet”.

Granskning: Ett riktigt jobb

– Det här är de fattigaste personerna vi har i vårt land. De kan aldrig få någon löneökning utan de får den lägsta nivån på ersättningen, säger Elisabeth Ingvarsson som är rättsombud på FUB, en intresseorganisation för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

”Då måste man alltså gå till socialen”

Ersättningen kommer från Försäkringskassan – men allt fler förlorar den ersättningen när myndigheten gör en omprövning.

– Och då måste man alltså gå till socialen, till socialförvaltningen, och ansöka om pengar där. Det är ju fruktansvärt, säger Elisabeth Ingvarsson.

Ministern: ”Det ska inte vara så”

Den här situationen drabbade över tusen personer med en funktionsnedsättning 2019. Det visar en nya siffror som Socialstyrelsen har tagit fram på uppdrag av SVT Nyheter.

Ska man verkligen behöva söka socialbidrag om man har en funktionsnedsättning och deltar i en daglig verksamhet?

– Nej. Det är ett väldigt enkelt svar: Det ska inte vara så, säger Ardalan Shekarabi (S), socialförsäkringsmininister, till SVT Nyheter.

Men Socialstyrelsens siffror visar att det har skett en ökning från 850 personer 2018 till 1 085 personer 2019 som samtidigt hade daglig verksamhet och försörjningsstöd.

– Vi vill ändra regelverket. Våra socialförsäkringar ska täcka människors ekonomiska trygghet när man saknar arbetsförmåga. Och idag gör de inte det, säger Ardalan Shekarabi.

Varför ska man inte ha daglig verksamhet och försörjningstöd samtidigt?

Daglig verksamhet är en av tio insatser i Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Enligt Socialstyrelsen omfattar det personer med:

”utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd samt personer med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom”.

Innan man får en plats i daglig verksamhet ska en LSS-handläggare bedöma att man inte kan ta ett förvärvsarbete.

Personer som deltar i daglig verksamhet får inte lön utan beviljas istället ofta en ersättning från Försäkringskassan.

Försörjningstöd/ekonomiskt bistånd (hette tidigare socialbidrag) kan man söka om man har problem med att försörja sig själv.

För att få försörjningstöd ska man i regel stå till arbetsmarknadens förfogande. Man kan inte få försörjningstöd om man har pengar på banken eller andra tillgångar.

”Du ska alltid i första hand söka andra bidrag och ersättningar som du kan få”, skriver Socialstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning: Ett riktigt jobb

Mer i ämnet