Så här var det tänkt att storskolan Nya Kungsberget ska se ut 2017, enligt det vinnande arkitektförslaget. Foto: Architema Architects

Tänkt storskola i Linköping bantas ännu en gång

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av en ny högstadieskola i Linköping får nu återigen ändrade förutsättningar. Den styrande Alliansen vill ha vad man kallar en skola ”av normal standard och normal kostnad”.

Ursprungligen var det ett socialdemokratiskt förslag om att bygga en ny högstadie- och gymnasieskola, kallad Nya Kungsberget, med plats för 1800 elever. Tanken var att det skulle motverka segregationen i kommunen.

Storskolan skulle rymmas i det stadskvarter på 27.000 kvadratmeter där Kungsbergsskolan ligger idag och det skulle även finnas plats för kulturskola, idrottshallar, kontor och restauranger.

Men så sent som i maj förr året var Moderaterna och Socialdemokraterna överens om att banta den tänkta storskolan till hälften och att enbart vara en högstadieskola med 900 högstadieelever och 75 särskolelever.

M: ”Ger rimliga ekonomiska förutsättningar”

Enligt det nya förslaget får grundsärskolans elevantal på 75 elever vara oförändrat, men antalet högstadieelever sänks från 900 till 700. Skolan kommer också att byggas enligt normal standard.

– På så sätt får vi en tydlig inriktning på skolan och ger rimliga ekonomiska förutsättningar för barn- och ungdomsnämnden, säger Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Den nya skolan kommer att behöva 14.000 kvadratmeter att byggas på, alltså bara lite mer än hälften av den yta som ursprungsplanerna krävde.

Vad ska byggas mer i kvarteret?

– Det får vi återkomma till. Det här är ett attraktivt läge.

I kvarteret där den nya högstadieskolan ska byggas ligger Kungsbergsskolan. Foto: Google Earth/SVT

S: ”Fel väg att gå”

Socialdemokraterna är så klart kritiska till de nya planerna.

– Jag är besviken på att Moderaterna så snabbt lämnade den överenskommelse vi hade, säger Elias Aguirre (S), oppositionsråd och vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Det här svarar inte upp mot behovet av skolplatser i kommunen, menar man.

– Det här är fel väg att gå och jag ser ingen långsiktighet i det här. Risken är att det här sättet att tänka sätter prägel på resten av mandatperioden, säger Elias Aguirre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.